Berny Pålsson

Nu har jag sett dokumentären Berny Blue om författarinnan Berny Pålsson, den finns, iallafall vid skrivande tillfälle, inlagd i 6 delar på Youtube, alltså här.

Den var rätt intressant, jag vet inte hur jag föreställt mig Berny men antagligen inte riktigt så som hon verkade i dokumentären, den är iofs också vinklad som precis allting annat är, det finns bland annat en blogg som bara handlar om att man ska skvallra på Berny! (Här för alla intresserade) Fick reda på bloggen från ett inlägg på viska.se's forum. Ett forum för främst shizofrena men även andra som har lust att hänga på ett forum för shizofrena, och Berny har ju diagnosen shizofreni. Det är bland annat o mdet hon skrivit sina självbiografiska böcker Vingklippt Ängel och Känn Pulsen Slå, Vingklippt Ängel handlar om hennes "yngre år" och tider på psykiatriska sjukhus och behandlingshem och om hennes självksadande, Känn Pulsen Slå handar mera om hennes missbruk, av både droger och alkohol, och hennes försök att få hjälp, samt de sexuella övergrepp hon utsattes för när hon var liten.

Som alla som känner mig någolunda iallafall vet att jag delar en del av hennes historia, jag blev utsatt för sexuella övergrepp, är självskadare (om än inte lika kraftfullt som för bara ett år sedan) och har fått höra att jag har shizofreni. Däremot har jag aldirg missbrukat något olagligt, jag har dock varit beroende av värkemdiciner (både paracetamol och ibuprofen) och nikotin, och är beroende av koffein. Jag har tagit otaliga överdoser av paracetamol, är överkänslig mot aspirin efter att ha käkat en hel burk och sedan spytt i två timmar, är säkert mera koffeinkännslig än vanligt pga av överdos av koffeintabletter. Min senast och mest allvarliga paracetamolöverdos gav mig en leverskada, men den är nog redan läkt för jag sökte hjälp relativt tidigt efter överdosen (ca 12 timmar efter). Berny var också mobbad i dagis, jag var mobbad hela grundskoletiden.

Berny och jag är dock inte alls specielt lika varandra, hon verkar utåtriktad och uppmärksamhetssökande och som sagt missbrukar droger och alkohol, hon verkar gilla att vara lättklädd och har promiskuöst mycket sex, det vill säga hon är också sexmissbrukare. Jag har själv knapt något liv att tala om och är fortfarande oskuld, jag dricker ibland alkohol men gör det då hemma och oftast inte mera än fem glas vodkaäppeljuice  om dagen, jag har en gång blandat benzo och alkohol hemma hos mina föräldrar när bara min syster var hemma och det skäms jag för, jag tror nog jag skrämde henne rätt mycket men dom alla som blandat benzo och stora mängder alkohol vet så minns man inte specielt mycket av händelsen. Sedan dess har jag aldrig, om jag planerat vara vaken, blandat benzo med alkohol, dock har jag blandat det för att kunna sova, eftersom min sömnmedicin är benzo, det har dock hänt max 10 gånger, då jag avskyr smaken av alkohol. Förutom i cider och rött vin ^^ (dricker vodka med äppeljuice eftersom äppeljuice tar död på den värsta smaken av alkohol, till skillnad från annat jag testat blanda med)

Hittade även dokumentären på Pratebay, det här står det om den:
""Berny Blue" skildrar Berny Pålssons liv efter den självbiografiska debuten "Vingklippt ängel" från 2004, då hon söker hjälp för sitt drogmissbruk och kämpar för ett bättre liv. Filmaren Ronja Yu har följt Berny i nästan två år, i vardagen, vid inläggningar och under avgiftning. Under vilda klubbnätter och på festivaler. Dokumentation varvas med intervjuer, och filmen blir både ett författarporträtt och en inblick i hur svårt det är att få hjälp när man är både psykiskt sjuk och drogmissbrukare. Trots sin starka vilja att bli fri från droger dras Berny in i en Kafkalik byråkrati i vårdmaskineriet och hennes liv pendlar mellan lyckostunder och totalt mörker. I "Vingklippt ängel" skrev Berny Pålsson om sin kamp mot drogmissbruk, självdestruktivitet och en ännu odiagnostiserad psykisk sjukdom. Boken, som blev en stor framgång, skapade debatt kring självskadebeteende bland unga och Berny Pålsson blev en kultperson för ungdomar över hela Sverige.

Regissör: Ronja Yu

Längd: 59 minuter
"
Länk till dokumentären på Piratebay finns här.

Hennes böcker Vingklippt Ängel och Känn Pulsen Slå finns i pocket på adlibris.com, länkarna leder till sen finlandssvenska versionen av adlibris, för att välja land gå hit och sök sedan efter Berny Pålsson.
Det finns delade meningar om hur korrekta dessa självbiografier egentligen är men jag gillar dem, de är också lättlästa även för en dyslekitker som jag och jag ser faktiskt fram emot hennes tredje bok, som ska vara fiktiv. Jag idoliserar dock inte Berny som man hör en del unga tjejer göra, jag idoliserar nämligen ingen, ingen är tillräkligt perfekt för mig, jag gillar olika personer för att de är bra på något de gör och jag gillar Berny för att hon, trots sin sjukdom, kan skriva. Jag vet iallafall att jag själv blir totalt i skrivstopp när jag äter antipsykotisk medicin, en av de främsta orsakerna till att jag slutar ta den och att min blogginlägg brukar vara skrivna precis före jag ska ta nästa dos, dock fungerar inte mitt kreativa skrivande alls, jag har helt stop på mina böcker.
Här får ni lite bilder av Bernys böcker, det är Berny själv som är på pärmarna:

 ........................................


Alla mina länkar öppnas i ett nytt fönster vid enkel klickning.

Bernys Hemsida .......... Berny på Wikipedia .......... Bernys Blogg

Kommentarer
Postat av: Maria - TÄVLING PÅGÅR!

Låter intressant det där! Men hur ska man uttala Berny egentligen? Började sitta och grubbla på det när jag läste ditt inlägg. Börni? Bärni?sv: Nej, det är verkligen svårt att klara av att formulera sig kortfattat. Jag försöker att skriva lite varierat så att jag slänger in lite kortare inlägg ibland också, så det ser läsvänligare ut.Huj, vad hemskt det måste vara att få en förändrad kroppsuppfattning. Kan tänka mig att det måste vara lite som när man sovit på handen hela natten och sedan när man vaknar så kan man inte röra den. Den bara hänger där som en "död hand". Det är obehagligt! :PHar lite svårt att förstå det där med att man frivilligt kan vilja skada sig eller bränna sig. Fast i och för sig är det knappast direkt frivilligt heller. Hoppas i alla fall att du mår bättre nu och klarar av att inte syssla med sådant! Försök att hålla tankarna vid någonting annat.Jag har ingen aning om vilka försäkringar och sådant som jag själv har. Litar på att mina föräldrar håller koll på sådant. :)Jag tycker att svenska filmer nog är väldigt varierande när det kommer till hur pass bra de är. Vissa som man tror att ska vara bra kan vara riktiga floppar, medan andra som man inte förväntar sig någonting av kan vara riktigt bra. Wallander- och Beck-filmerna är oftast bra i alla fall. Svenskarna är bra på att göra kriminaldraman. Litegrann som britterna. Millennium-trilogin ska ju också vara riktigt bra. Jag har bara sett "Män som hatar kvinnor också" (läste boken innan), fast jag har "Flickan som lekte med elden"-boken hemma så när jag har läst den så ska jag se nästa film i serien. Har du sett eller läst dem?

2010-02-19 @ 16:10:07
URL: http://various.blogg.se/
Postat av: Maria - TÄVLING PÅGÅR!

sv: Haha, vad morgonpigg du är! Jag fattar inte hur man frivilligt orkar masa sig upp ur sängen när man är ledig. Jag borde verkligen försöka lära mig den konsten.

Låter riktigt gott med hembakt bröd! :D Jag har aldrig bakat bröd, bara scones. Hoppas att det blev gott.Ska satsa på att se den någon gång när jag hinner. Det känns som om jag är stressad hela tiden. :PAjdå, det där låter verkligen inte bra. Måste verkligen vara jobbigt att vara inne i en sån där ond cirkel att man har ångest när man inte skadar sig, och skadar man sig är det ju rent av livsfarligt.

Jag har inte heller hört talas om att man kan limma ihop sår. Alltid lär man sig någonting nytt.Men det är ju bra i alla fall att du kan ta hand om din egen ekonomi, betala räkningar och sånt. Det skulle ju vara ännu jobbigare om man flyttat hemifrån och ändå inte kan sköta ekonomin själv. Säkert klurigt att få allting att gå ihop.Ja, du får allt ta och gå/ringa till biblioteket och be dem sätta dig i kö till böckerna om de inte är lediga. De är helt klart läsvärda. Den första boken var riktigt trög att komma in i de första 150 sidorna typ, men sedan blev den så spännande att den var omöjlig att lägga ifrån sig. Men eftersom du är van att läsa böcker så kommer du helt säkert att gilla den.

Håller med dig om att Adlibris är bra. Jag köper aldrig böcker i vanliga bokhandlar längre, när man kan få dem för halva priset (om inte ännu billigare) på nätet. De flesta pocketböcker kostar ju bara runt fyra euro där. I stort sett alla mina nyaste böcker kommer antingen från loppisar eller Adlibris.jag känner verkligen igen det där med att råka trycka fel så att allting man nyss skrivit försvinner! Jag brukar råka trycka på nån sån knapp på tangentbordet.

Låter som om du har nån mycket modernare mus än vad jag har. Jag har bara två knappar på min och sedan skrollern i mitten. Var tvungen att byta mus till den som egentligen hör till min bärbara dator för nån vecka sedan, för den andra gav upp. Vet inte vad som tog åt den.

2010-02-20 @ 16:37:44
URL: http://various.blogg.se/
Postat av: Berit

jag har dock varit beroende av värkemdiciner (både paracetamol"

Man kan inte vara beroende av paracetamol, då det inte på något sätt är beroendeframkallande lr ger nån form av abstinens om man slutar.

2010-07-29 @ 23:15:47
Postat av: Jaana

Du skriver att du inte har Berny som förebild, men ändå jämför du dig med henne. Varför?

2011-05-07 @ 16:56:21
Postat av: LANJA - www.lanjas.blogg.se

har berny en egen blogg?

2011-06-19 @ 16:20:20
URL: http://lanjas.blogg.se/
Postat av: Frida

Om du tycker att PhonyPony Pålsson kan skriva så har du fan aldrig läst en välskriven bok i ditt liv. Get a grip.

2011-09-27 @ 23:34:47
URL: http://finest.se/pretzelkors
Postat av: n

jag kan förstå att du känner igen dig i henne och allt såntdär. men kortfattat sagt så vill jag ge ett tips, tycker inte du ska läsa sånt, det gör en bara mer fascínerad och det kommer inte att läka dig bättre. kram

2011-10-31 @ 12:39:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0